Läheisen kuolema – pohjaton suru

Jaa artikkeli

Läheisen menettäminen- miten suuresta surusta selviää?

Suru on yksi elämän vaikeimmista kokemuksista. Läheisen kuolema voi jättää syvän jäljen ja aiheuttaa monenlaisia tunteita, kuten surua, vihaa, hämmennystä ja jopa syyllisyyttä. Surun käsittely on yksilöllinen prosessi, eikä ole olemassa yhtä oikeaa tapaa surra. Tässä blogissa käsitellään surun eri vaiheita ja tarjotaan apukeinoja, jotka voivat auttaa selviytymään vaikeasta ajasta.

Surun käsittely- surun eri vaiheet ja tunnereaktiot.

Surun käsittelyssä on usein havaittavissa tiettyjä vaiheita, jotka kestävät yksilöllisen ajan eri ihmisillä. Ei ole tiettyä tapaa surra, jokaisen surun kokemus on yksilöllinen. Surun vaiheet saattavat näyttäytyä alla olevan kaltaisissa muodoissa:

Shokkitila: Ilmenee erityisesti äkillisesti menehtyneen läheisen kohdalla tai traagisesti kuoleman kohdanneen läheisen kohdalla. Äkillinen läheisen menettäminen on yksi elämän suurimmista järkytyksistä. Shokki, joka seuraa yllättävää kuolemaa, voi olla musertava ja vaikuttaa syvästi sekä henkisesti että fyysisesti. Shokkitila voi olla ensimmäinen tunnereaktio , vaikka läheistä ei ole menettänyt äkillisesti.

Kieltäminen: Aluksi läheisen kuolema ja menetys voi tuntua epätodelliselta, ja on vaikea uskoa, että läheinen tai ystävä on poissa.

Vihan tunteetkin voivat näyttäytyä: Tunteet voivat purkautua vihana, jota jokainen purkaa omalla tavallaan. Viha voi näyttäytyä lähipiirille lyhytjänteisyytenä, turhautumisena, kiukkuna tai vaikkapa vetäytymisenä.

Neuvottelu itsensä kanssa: Tämä vaihe sisältää usein ajatuksia siitä, mitä olisi voitu tehdä toisin tai kuinka tilanne olisi voitu estää.

Masentavat tunteet: Syvä suru ja tyhjyyden tunne ovat yleisiä, kun menetys alkaa tuntua todelliselta. Masentavat tunteet saattavat tulla konkreettisesti lähelle. On vaikea ottaa arjesta kiinni. Tulee ymmärrys siihen, että on aikakausi ennen ja jälkeen läheisen kuoleman.

Hyväksymisen tunteet: Ajan myötä suru muuttuu, ja menetys hyväksytään osaksi elämää. Surun ja ikävän kanssa monen kuvailun perusteella niin sanotusti “opitaan elämään uudelleen”.

Surun käsittely- tukiverkoston merkitys

Ystävien ja perheen tuki on korvaamatonta surun käsittelyssä. On tärkeää, että et jää yksin tunteidesi kanssa. Jaa ajatuksesi ja tunteesi luotettavien ihmisten kanssa, jotka voivat tarjota tukea ja lohtua. Sururyhmät ja ammattilaisen apu, kuten sairaanhoitajan, terapeutin tai surunvalmentajan palvelut, voivat olla myös erittäin hyödyllisiä.

Surun käsittely- itsehoidon tärkeys suruprosessin aikana

Surun keskellä on helppo unohtaa pitää huolta itsestä. Muista kuitenkin, että fyysinen ja henkinen hyvinvointisi ovat tärkeitä:

1.Koita keskittyä siihen, että saat nukutuksi. Uni auttaa kehoa ja mieltä palautumaan. Hae tarvittaessa apua lääkäriltä, mikäli sinun on vaikea nukahtaa tai nukkua.

2. Nälän tunne voi kadota, mutta keskity ravitsemaan kehoasi. Tasapainoinen ravinto auttaa ylläpitämään energiatasoja.

3. Liikkumaan voi olla vaikea lähteä. Koita kuitenkin liikkua, sillä liikunta usein lievittää stressiä ja parantaa mielialaa.

4. Palaa mahdollisimman pian harrastustesi pariin. Tee asioita, joista olet nauttinut, vaikka se tuntuisi vaikealta.

Surun käsittely- keinoja surun käsittelyyn.

Surun tunteet voivat olla voimakkaita ja yllättäviä. On tärkeää antaa itsellesi lupa tuntea surua ja itkeä. Voit myös kokeilla erilaisia keinoja tunteiden käsittelemiseksi, kuten:

Kirjoittaminen: Päiväkirjan pitäminen voi auttaa jäsentämään ajatuksia. Kirjoittaminen on erityisen hyvä keino heille, joille tunteista puhuminen on vaikeaa.

Taiteellinen ilmaisu: Maalaaminen, piirtäminen tai musiikki voivat olla terapeuttisia tapoja ilmaista tunteita.

Muistelu: Voit koota valokuvia ja muistoja menetetystä läheisestäsi ja viettää aikaa niiden parissa.

Muistaminen ja hyväksyminen – lohtua surun hetkillä

Läheisen muisteleminen voi olla lohdullista. Voit järjestää muistohetkiä, joissa jaetaan yhteisiä muistoja ja kunnioitetaan läheisen elämää. Hyväksyminen ei tarkoita unohtamista, vaan sen hyväksymistä, että läheinen on poissa, mutta hänen muistonsa elää. Vertaistuki on tärkeää, läheisten tuki on tärkeää. Muista, että et ole surun kanssa yksin.

Ammatillinen apu voi olla tarpeellista suruprosessissa

Jos suru tuntuu ylitsepääsemättömältä tai vaikeuttaa arjesta selviytymistä, on tärkeää hakea apua ammattilaiselta. Myös läheisen äkillinen tai traaginen kuolema voi olla tarpeellista käsitellä heti kriisiavun tai muun ammattilaisen kanssa. Älä koskaan epäröi ottaa yhteyttä ammattilaisapuun. Mielenterveystyön ammattilaiset antavat työkaluja tunteiden käsittelemiseen ja auttavat löytämään keinoja jatkaa eteenpäin.

Surun käsitteleminen vaatii aikaa

Surun käsittely on pitkä ja haastava prosessi, mutta ajan myötä kipu lievittyy ja elämä alkaa hiljalleen jatkua. Anna itsellesi aikaa ja ole lempeä itsellesi. Muista, että vaikka läheisesi tai ystäväsi on poissa, hänen muistonsa ja vaikutuksensa elämääsi säilyvät ikuisesti.

Avaa sydämesi tuelle ja anna aikaa parantumiselle. Suru on merkki siitä, että  välitit ja välität syvästi, ja se on osa ihmisyyttä.

Voimia ja jaksamista surun käsittelyyn.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla