Työhyvinvointi on käsite, joka kattaa fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin työpaikalla. Hyvinvoiva työntekijä on tuottavampi, motivoituneempi ja onnellisempi, mikä puolestaan hyödyttää aina koko organisaatiota ja on siten avain yrityksen menestykseen.
Tässä blogissa käsittelemme työhyvinvoinnin merkitystä, sen osa-alueita ja keinoja, joilla työnantajat ja työntekijät voivat parantaa työhyvinvointia.
Työhyvinvointi ja sen merkitys
Työhyvinvointi on ratkaisevan tärkeää sekä yksilön että organisaation menestykselle. Hyvinvoivat työntekijät ovat sitoutuneempia, vähemmän poissaolevia ja heillä on parempi työteho normaaleissa arjen työtoiminnoissa. Tämä johtaa eittämättä parempaan työilmapiiriin, vähentää henkilöstön vaihtuvuutta ja parantaa yrityksen tulosta. On siis ensiarvoisen tärkeää panostaa työhyvinvointiin, sillä siihen satsatut eurot tulevat aina takaisin.
Työhyvinvointi koostuu useista eri osa-alueista, joista jokainen vaikuttaa aina kokonaisvaltaiseen yksilön hyvinvointiin myös siellä työpaikalla.
Työhyvinvoinnin osa-alueet:
Fyysinen hyvinvointi: Terveelliset työolosuhteet, ergonomia, liikuntamahdollisuudet ja terveellinen ruokavalio edistävät fyysistä hyvinvointia.
Psyykkinen hyvinvointi: Mielen hyvinvointi sisältää stressinhallinnan, työmäärän kohtuullisuuden, työn mielekkyyden ja henkisen tuen työpaikalla.
Sosiaalinen hyvinvointi: Hyvät sosiaaliset suhteet kollegoihin, tiimityöskentely ja tunne kuulumisesta työyhteisöön edistävät sosiaalista hyvinvointia.
Työ- ja yksityiselämän tasapaino: Tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä on tärkeää kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja jaksamiselle.
Työhyvinvointi – keinoja työhyvinvoinnin parantamiseksi
Työhyvinvointi on aina “kahden kauppa”, johon osallistuu niin työnantajat kuin työntekijät. Siksi vastuu työhyvinvoinnista ei ole pelkästään toisen osapuolen vastuulla, vaan molemmilla osapuolilla on oma roolinsa. Tässä koottuna asioita, joista sekä työnantajan että työntekijän on hyvä huolehtia tai joista huolehtimisella voi vaikuttaa työhyvinvointiin.
Työnantajan on hyvä huolehtia:
Hyvät työolosuhteet: Tarjoa ergonomiset työtilat, joissa on riittävä valaistus ja ilmanvaihto.
Mahdollisuus liikuntaan: Tue työntekijöiden liikuntamahdollisuuksia esimerkiksi tarjoamalla kuntosalikortteja tai liikuntatiloja. Taukoliikunta on myös erityisen tärkeää ja vaikuttaa säännöllisesti toteutettuna tuki-ja liikuntaelinsairauksien ennaltaehkäisyyn.
Joustavat työajat: Mahdollista joustavat työajat ja etätyö, jos mahdollista; jolloin työntekijät voivat paremmin sovittaa työn ja yksityiselämän yhteen. Tämä joustavuus on tutkitusti iso osa työviihtyvyyttä.
Koulutus ja kehittäminen: Tarjoa mahdollisuuksia koulutukseen ja ammatilliseen kehitykseen, mikä lisää työn mielekkyyttä ja motivaatiota. Kouluttautuminen on kuin öljyä moottorille. “Öljyt uusittuna” kone hyrrää aina paremmin , tehokkaammin ja taloudellisemmin.
Työhyvinvointiohjelmat: Panosta työhyvinvointiohjelmiin, jotka tarjoavat tukea ja resursseja työntekijöille.
Työntekijän on hyvä huolehtia:
Stressinhallinta: Opettele stressinhallintatekniikoita
Liikunta ja terveellinen ruokavalio: Pidä huolta fyysisestä kunnosta ja syö terveellisesti.
Tauot ja lepo: Pidä säännöllisiä taukoja työpäivän aikana ja varmista riittävä lepo ja uni.
Sosiaalinen vuorovaikutus: Osallistu tiimityöhön ja kehitä hyviä suhteita kollegoihin.
Itsensä kehittäminen: Hanki uusia taitoja ja osaamista, mikä lisää työn mielekkyyttä ja motivaatiota.
Työhyvinvoinnin hyödyt
Hyvinvointi työpaikalla ei ole ainoastaan työntekijöiden etu, vaan myös organisaatio hyötyy monin tavoin:
- Parantunut tuottavuus: Hyvinvoivat työntekijät ovat tehokkaampia ja tuottavampia.
- Vähentynyt poissaolo: Terveet ja hyvinvoivat työntekijät ovat vähemmän poissa töistä.
- Parempi työilmapiiri: Hyvä työhyvinvointi parantaa työpaikan ilmapiiriä ja lisää työntekijöiden sitoutumista. Rekrytointi on myös helpompaa.
- Alentunut henkilöstön vaihtuvuus: Tyytyväiset työntekijät pysyvät pidempään yrityksessä, mikä vähentää rekrytointi- ja koulutuskustannuksia ja luo jatkuvuutta sekä helpottaa työarkea monessakin mielessä.
Panosta työhyvinvointiin- se kannattaa!
Työhyvinvointi on keskeinen tekijä niin työntekijöiden työviihtyvyyden kuin organisaation menestyksen kannalta. Siksi sekä työnantajien että työntekijöiden on tärkeää panostaa työhyvinvointiin ja sen kehittämiseen. Hyvien käytäntöjen ja työhyvinvointia edistävien toimenpiteiden avulla voimme luoda työpaikkoja, joissa ihmiset viihtyvät, menestyvät ja voivat hyvin. Ja ennen kaikkea, luoda työtä, joka tekijäänsä ja yritystä palvelee. Panosta työhyvinvointiin, sillä se panostus palaa monin kerroin takaisin.
Tiesitkö, että voit ostaa juuri teidän yritykselle suunniteltuja työhyvinvointipaketteja kauttamme? Terveydenhuollon ammattilaisten avulla voimme rakentaa juuri teidän työhyvinvointia tukevan kokonaisuuden, jossa työntekijät saavat fysioterapeutin ergonomiaohjausta, fysiikkavalmentajan taukoliikuntaohjelmat, stressinhallinta verkkovalmennukset ja tarvittaessa työnohjaajan, psykologin, terapeutin, lääkärin tai psykiatrisen sairaanhoitajan palvelut työhyvinvoinnin tueksi.