Digisairaala logo

Tukea mielenterveyden haasteisiin etävastaanotolla on mahdollisuus.

Jaa artikkeli

Mielenterveyteen liittyvät häiriöt ja haasteet ovat yleisiä.

Mieli Ry:n sivuilla kerrotaan, että joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä ja joka viides sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Aikuisista 20–25% sairastaa mielenterveyden häiriötä vuosittain (Lähde: https://mieli.fi/yhteiskunta/mielenterveys-suomessa/tilastotietoa-mielenterveydeta/)

Jo tämän perusteella voi päätellä, että mielenterveyden haasteisiin tarvitaan tukea ja erilaisia mahdollisuuksia päästä keskustelemaan ammattilaisen kanssa. Tarvitaan tukea ja apua akuutisti, mutta myös pidempiaikaiselle tuelle on tarvetta, kuten erilaisille terapioille ja keskustelutuelle tutun auttajan ja tukijan kanssa. Olemme viime aikoina saaneet lukea yhtä pidemmistä hoitojonoista ja vaikeuksista saada apua, joten Digisairaalan tarjoamat etävastaanotot ovat varmasti tässä ajassa tarpeellisia ja yksi loistava keino täydentämään erilaisia vaihtoehtoja.

Tarvitaan varhaista tukea ja tukea, joka jopa ennalta ehkäisee varsinaisen mielenterveyden häiriön, kuten masennuksen puhkeamista.  Tarvitaan tukea ja hoitoa, jota on helppo ja tarvittaessa myös nopea saada ja siihen etäyhteydet ovat todellakin mahdollisuus. Saat tarvittaessa ammattilaisen keskustelemaan kanssasi, vaikka itse et jaksaisi, haluaisi tai pystyisi lähtemään kotoa mihinkään tai koet siinä haasteita.

Mielen hyvinvointi on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Mielen hyvinvointi on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja mielen hyvinvointia voi tukea monin eri tavoin, kuten huolehtimalla omista elämäntavoistaan monipuolisesti. Riittävä uni ja lepo, terveellinen ruokavalio sekä liikuntaa päiviin esimerkkeinä. Tämä kaikki mielellään välillä mukavassa seurassa tukee myös mielen hyvinvointia. Joskus on kuitenkin tilanteita, jolloin on syytä hakea tukea ja apua ulkopuolelta.

Milloin on syytä hakea apua?

Näitä tilanteita ovat esimerkiksi silloin, kun koet epämääräistä pahaa oloa tai vaikeita sekä mieltä vaivaavia tunteita pidemmän aikaa. Voit kokea erilaisten kielteisten tunteiden, kuten toivottomuuden, vihan tai vaikka katkeruuden lisääntymistä ja ne valtaavat tilaa positiivisilta tunteilta häiritsevän paljon. Saatat kokea, että nämä negatiiviset tunteet ja ajatukset alkavat kiertämään ns kehää. Sinulla voi myös olla vaikeuksia ja haasteita selvitä normaalista arjen toiminnoista ja rutiineista, esimerkiksi päivärytmi saattaa olla hukassa.

Keskustelutuki voi auttaa sinua akuutissa ahdistuksessa ja myös silloin, jos sinulla on masennusoireita. Elämäntilanteesi on saattanut akuutisti muuttua ja haluat keskustella asiasta jonkun kanssa. Saatat kokea uupumusta ja et näe itse ulospääsyä tilanteesta. Silloin on hyvä keskustella asiasta jonkun ammattilaisen kanssa.

Myös ajatukset tai käytös, jossa olet vaaraksi itsellesi tai muille on syy lähteä hakemaan apua. Esimerkiksi näissä tilanteissa on parempi lähteä hakemaan apua mieluummin varhain, kuin myöhään. Asioiden pohtiminen ja niistä keskustelu toisen kanssa ja varsinkin ammattilaisen kanssa voi auttaa sinua löytämään ratkaisuja ja saat tukea siihen, että pääset näiden asioiden kanssa eteenpäin.

Voit kääntyä Digisairaalan MieliTikissä ehkäisevän mielenterveystyön asiantuntijoiden puoleen ja varata ajan video tapaamiseen.  Jos koet erittäin vaikeita oireita ja ne ovat akuutteja, kuten akuuttia itsetuhoisuutta, niin hae tarvittaessa apua myös soittamalla hätänumeroon 112 tai hakeudu päivystykseen. Tärkeintä, että haet apua ja et jää yksin.  Esimerkiksi itsetuhoajatuksissa on parempi ottaa yhteyttä johonkin ja kertoa aikeistaan, jotta auttaja voi ohjata sinut tarvittaessa päivystykseen tai soittaa jopa ensihoidon paikalle. On tutkittu, että monet itsemurhan tehneistä eivät olleet koskaan hakeneet apua. 

Mitä hyötyjä etävastaanottona toteutettu mielenterveyden tuki voi tarjota?

Mielenterveyshoitajana näen etäpalvelut mahdollisuutena asiakkaalle ja potilaalle, kuin asiantuntijalle, joka tukea tai hoitoa tarjoaa. Mahdollisuus keskustelu apuun tai esimerkiksi lääkärin, psykologin tai psykiatrin vastaanotolle akuutisti mahdollistaa tapaamisen ollessasi missä vain. Et tarvitse jännittää esimerkiksi psykiatriseen keskukseen menoa, odotustilassa odottamista tai järjestää lapsille hoitajaa siksi aikaa, kun kuljet vastaanotolle ja takaisin, kun tapaat hoitajaa tai lääkäriä.

 Voit itse valita sinulle turvallisen ympäristön, jossa on helppo keskustella ja kohdata auttaja. Voit olla videoyhteydessä tai halutessasi kääntää kameran pois itsestäsi ja rauhoittua keskusteluun, vaikka kotisohvalle. Ajallisesti tapaaminen onnistuu usein myös ilta- tai viikonloppu aikaan ja kynnys hakea tukea madaltuu.

Millaisia ennakkoluuloja voi videovastaanottoon liittyä?

Joku voi pohtia, että kohtaaminen ja läsnäolo eivät toteutuisi etäyhteydessä.  Joku voi jännittää järjestelmien käyttöä, yhteydenoton helppoutta tai vaikeutta sekä toimivuutta.  Tietysti myös sitä, että onko videovastaanotto turvallinen.

Vanhempi sukupolvi saattaa myös jännittää kameraa, mutta nuoret ovat tottuneet taas tekemään paljon asioita ja pitämään yhteyttä videoyhteyksin ja kokee tämän jopa helpompana, kuin live tapaamisen. Hoitajana voin omasta kokemuksesta kertoa, että ainakin omat ennakkoluulot ovat osoittautuneet aivan turhiksi. Läsnäolo asiakkaan kanssa on jopa intensiivisempää kuin kasvokkain. Hyvää palautetta ovat antaneet myös asiakkaat.

 Videoyhteys on todella helppo muodostaa ja sen turvallisuus on varmistettu monin eri tavoin ja esimerkiksi palveluun kirjautumiseen käytetään vahvaa tunnistautumista. Näen paljon mahdollisuuksia ja oikeastaan etäyhteydellä toteutettu tuki soveltuu lähes jokaiseen tilanteeseen, jossa tärkeintä on kohtaaminen ja keskustelu kahden ihmisen välillä. Videoyhteys mahdollistaa hyvin myö sen, että sinä asiakkaana näet henkilön, jonka kanssa keskustelet ja ammattilainen näkee sinut.

Pidä huolta itsestäsi ja mielestäsi.

Lopuksi vielä muistuttelen, että kuten aiemmin luit, niin mielenterveys on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä. Haluan ehdottomasti mainita, että digisairaalasta löytyy myös fysioterapeutteja, jotka auttavat sinua fyysisen hyvinvoinnin ylläpidossa ja mahdollisissa haasteissa.   Digisairaalassa työskentelee LifeCoacheja sekä lyhytterapeutteja, jotka voivat tukea sinua kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa hyvin monipuolisesti. Esimerkiksi elämän itselle arvokkaiden ja tärkeiden asioiden tasapainon löytämisessä, stressin hallinnassa, uupumuksessa, ihmissuhdeongelmissa, burnoutissa tai itsetuntoon liittyvissä ongelmissa. Erilaiset ratkaisukeskeiset tuen muodot sekä eri viitekehysten lyhytterapiat ovat todella toimivia ja toimivat myös ennaltaehkäisevästi tukemaan sinun hyvinvointiasi. Ne ovat ennaltaehkäisevää mielen hyvinvoinnin tukea, jota on helppo toteuttaa myös etänä videoyhteyksin.

Älä jää yksin, vaan ota yhteyttä! Olemme täällä sinua varten!

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla