Laihdutuslääkkeet- putoaako paino?

Jaa artikkeli

Ylipainon lääkehoito

Ylipaino ja liikalihavuus ovat merkittäviä terveysongelmia, jotka voivat johtaa moniin vakaviin sairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin. Vaikka elämäntapamuutokset, kuten terveellinen ruokavalio ja liikunta, ovat ensisijaisia keinoja ylipainon hallinnassa, lääkehoito voi olla lisä erityisesti niille, joilla painonhallinta on haastavaa elintapamuutosten avulla tai jälkeenkin. Tässä blogissa tarkastelemme ylipainon lääkehoidon vaihtoehtoja, niiden tehokkuutta ja mahdollisia haittavaikutuksia.

Milloin ylipainon lääkehoitoa harkitaan- milloin laihdutuslääkkeitä määrätään?

Lääkehoitoa harkitaan yleensä, kun:

  • Painoindeksi (BMI) on yli 30 tai
  • BMI on yli 27 ja siihen liittyy ylipainoon liittyviä sairauksia, kuten tyypin 2 diabetes tai verenpainetauti.

Lääkehoito ei ole oikotie laihtumiseen, vaan se on tarkoitettu tukemaan terveellisiä elämäntapoja. Lääkkeet voivat auttaa vähentämään ruokahalua, lisäämään kylläisyyden tunnetta tai vähentämään rasvojen imeytymistä ruoansulatuskanavasta. Lääkehoidon avulla ihmisten annoskoot kylläisyydentunteen avulla pienenevät ja ruokahalun vähenemisen myötä syntyy usein normaali rytmi ruokailuihin; sillä tavoin on helpompi omaksua myös uudet elintapamuutokset arkeen. Lääkehoitoa ei suositella kuuriluontoiseen laihduttamiseen vaan kyse on pitkäaikaisesta hoidosta. Lääkehoito on aina tehtävä lääkärin valvonnassa, ja huomioitava haittavaikutuksien mahdollisuus. Myös raskaana olevan tai raskautta suunnittelevan tulee painonhallinta-asiat käydä yhdessä lääkärin kanssa läpi.

Ylipainon lääkehoito ja laihdutus- yleisimmät lääkkeet

Ylipainon lääkehoidossa on markkinoilla sekä tablettimuotoisia , että pistettäviä lääkeaineita. Näitä lääkkeitä kutsutaan usein myös diabeteslääkkeiksi, koska ne on alun perin kehitetty diabetespotilaiden verensokerin hallintaan. Kuitenkin monet näistä lääkkeistä ovat osoittautuneet hyödyllisiksi myös painonhallinnassa. Alla esimerkkejä lääkkeistä, joita käytetään myös “laihdutuslääkkeinä”. Suluissa on esimerkki kauppanimestä vaikuttavalle aineelle.

Orlistaatti (Xenical)

Mekanismi: Estää rasvojen imeytymistä suolistossa.

Tehokkuus: Tutkimukset osoittavat, että orlistaattia käyttävät henkilöt voivat menettää noin 5-10 % lähtöpainostaan vuodessa.

Haittavaikutukset: Ruoansulatuskanavan oireet, kuten ripuli, ilmavaivat ja rasvaiset ulosteet. Voi esiintyä myös lisääntynyttä ulostamisen tarvetta tai ulosteen pidätyskyvyttömyyttä. Muita yleisimpiä haittavaikutuksia ovat influenssa, hengitysteiden tulehdukset, virtsatietulehdukset, ahdistuneisuus, väsymys, kuukautisten epäsäännöllisyys sekä verensokerin lasku diabeetikoilla.

Liraglutidi (Saxenda)

Mekanismi: GLP-1-agonisti, joka vähentää ruokahalua ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Tehokkuus: Keskimääräinen painonlasku on noin 5-10 % lähtöpainosta.

Haittavaikutukset: Yleisimmät haittavaikutukset ovat mahavaivoja. Haittavaikutuksina voi esiintyä myös unettomuutta, verensokerin liiallista laskua, huimausta, makuhäiriöitä, suun kuivumista, sappikivitautia, pistoskohdan reaktioita, heikotusta tai uupumusta.

Naltreksoni-Bupropioni (Mysimba)

Mekanismi: Yhdistelmä lääkeaineita, jotka vaikuttavat ruokahaluun.

Tehokkuus: Keskimääräinen painonlasku noin 5-10 % vuodessa.

Haittavaikutukset: Pahoinvointi, päänsärky, huimaus ja unettomuus. Myös psyykkisiä oireita voi esiintyä, kuten ahdistuneisuutta, ärtyneisyyttä tai keskittymisen vaikeutta. Verenpaineen nousu voi myös olla haittavaikutuksena.

Fentermiini-Topiramaatti (Qsiva )

Mekanismi: fentermiini ja topiramaatti yhdessä vähentävät ruokahaluasi. Molempien vaikuttavien aineiden ottaminen yhdessä auttaa painoa putoamaan paremmin kuin vain toisen ottaminen. Käytetään vähäkalorisen ruokavalion ja liikunnan lisänä auttamaan aikuisia painonpudotuksessa ja pitämään paino kurissa.

Tehokkuus: Painonpudotus voi olla noin 5-15 % lähtöpainosta.

Haittavaikutukset: Suun tai silmien kuivuminen, unettomuus, huimaus ja keskittymiskyvyn heikkeneminen. Epänormaali tuntemus, kuten kihelmöinti, pistely, polttelu tai puutuneisuus. Ruokahaluttomuus, unihäiriöt, masentuneisuus, ahdistuneisuus. Väsymys, päänsärky ja jano. Lääke ei sovi raskaana oleville naisille. (Topiramaatin (yksi vaikuttavista aineista Qsiva-valmisteessa), käytetään myös epilepsian hoitoon).

Tirtsepatidi (Mounjaro)

Mekanismi: vaikuttaa ihmisillä kahden hormonin toimintaan. Molemmat hormonit säätelevät näläntunnetta ja aineenvaihduntaa. Tirtsepatidi vaikuttaa lisäämällä haiman erittämän insuliinin määrää ruokailun jälkeen. Tämä auttaa veren glukoosipitoisuuden hallinnassa.

Tehokkuus: On arvioitu, että painonpudotus voi olla noin 16-22% vuodessa.

Haittavaikutukset: Yleisimmät haittavaikutukset ovat ruoansulatusjärjestelmän ongelmat, kuten pahoinvointi, ripuli ja oksentelu.

Semaglutidi (Wegovyn ja Ozempic)

Mekanismi: Semaglutidi auttaa säätelemään ruokahalua ja verensokeria , vähentämällä ruokahalua ja hidastamalla mahalaukun tyhjenemistä.

Tehokkuus: Keskimäärin henkilöt ovat menettäneet noin 5-15 % lähtöpainostaan semaglutidihoidon aikana. Tämä on kuitenkin keskiarvo, ja yksilölliset tulokset voivat vaihdella ihmisestä riippuen.

Haittavaikutukset: Yleisimmän haittavaikutukset ovat ruoansulatuskanavan oireet, pahoinvointi, päänsärky. Matala verensokeri ja huonovointisuus on myös havaittu yleisissä haittavaikutuksissa.

Laihdutus ja painonhallinta lääkehoidon avulla

Tavoite on, että lääkehoidon avulla tehostetaan painonpudotusta terveellisen ruokavalion ja liikunnan tukena. Lääkehoidon aikana on tärkeää muistaa riittävä veden juonti ja tasaiset ateriavälit. Lääkehoito tarjoaa vaihtoehdon lihavuusleikkaukselle.

Laihdutus ja painonhallinta lääkehoidon avulla:

Parantunut terveys: Merkittävä painonpudotus voi vähentää ylipainoon liittyvien sairauksien riskiä ja parantaa elämänlaatua. Myös hedelmällisyyden on todettu kasvavan, johtuen juuri painonpudotuksesta.

Motivaation lisääntyminen: Tulokset motivoivat jatkamaan terveellisiä elämäntapoja ja terveellisten elämäntapojen myötä kokonaisvaltainen hyvinvointi lisääntyy.

Laihdutuslääkkeiden haittavaikutukset ja haasteet:

Laihdutuslääkkeiden haittavaikutukset: Lääkehoito voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, jotka voivat vaikuttaa elämänlaatuun. Yleisimmät laihdutukseen ja painonhallintaan käytettyjen lääkkeiden haitat liittyvät ruoansulatuskanavan ongelmiin ja pahoinvointiin. Myös vakavampia haittavaikutuksia voi esiintyä, kuten kaikissa lääkehoidoissa. On aina syytä katsoa pakkaus seloste ennen minkä tahansa lääkkeen käyttöä, ja tietysti myös ilmoittaa mahdollisista haittavaikutuksista. Vakavammat haittavaikutukset näissä lääkkeissä on liitetty sappirakon ongelmiin, haimatulehdukseen ja hyboglykemiaan. Ota aina yhteyttä lääkäriin, mikäli havaitset poikkeavuutta voinnissasi. Päänsärky, pahoinvointi, oksentelu, ripuli, ummetus ja vatsakipu ovat yleisimpiä laihdutukseen käytettyjen lääkkeiden haittavaikutuksia, mutta on hyvä keskustella myös näistä yleisten haittavaikutusten oireista aina lääkärin kanssa.

Koska lääkkeet on alun perin tehty diabeteksen hoitoon, matala verensokeri voi olla haittavaikutuksena. Nämä oireet on syytä tiedostaa ja tarkkailla, sekä reagoida niihin ajoissa. Matalan verensokerin oireet: kylmä hiki, kalpeus ja ihon viileys, päänsärky, sydämentykytys, huonovointisuus (pahoinvointi) tai kova nälkä, näköhäiriöt, uneliaisuus tai heikotus, hermostuneisuus, ahdistuneisuus tai sekavuus, keskittymisvaikeudet tai vapina.

Kustannukset: Lääkkeet ovat kustannuksiltaan kalliita. Hinta-arviot liikkuvat 100€-500€/kk, riippuen käytettävästä aineesta ja lääkeannoksesta.

Pitkäaikainen sitoutuminen: Lääkehoito on pitkäaikainen hoito, ja sen lopettaminen voi johtaa painon nousuun. Tulokset voivat myös vaihdella , ja lääke voi vaikuttaa yksilöllisesti.

Laihdutuslääkkeet painonhallinnan tukena

Ylipainon lääkehoito voi olla yksi työkalu osana kokonaisvaltaista painonhallintaa. On tärkeää keskustella lääkärin kanssa painonhallinnan keinoista, terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta ennen lääkehoidon aloittamista. Ennen lääkehoidon aloittamista lääkäri arvioi lääkehoidon sopivuutta ja tarvetta yksilöllisten tarpeiden ja terveysongelmien perusteella. Lääkehoidon tavoitteena on aina terveyden parantaminen ja elämänlaadun kohottaminen painonhallinnan myötä.

On hyvä muistaa, että vaikka lääkehoito voi auttaa saavuttamaan painonpudotustavoitteet, se ei korvaa terveellisiä elämäntapoja. Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu monesta tekijästä. Tasapainoinen terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, hyvä unenlaatu ja positiivinen asenne ovat avaimia hyvinvointiin ja sitä kautta myös painonhallintaan.

Digisairaalassa on terveydenhuollon ammattilaisia, kokonaisvaltaisen hoidon ammattilaisia, jotka auttavat sinua kohti terveellisiä elämäntapoja. Ota yhteyttä Digisairaalassa etänä, ja lähde yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, kohti terveellisiä elämäntapoja ja painonhallintaa.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla