Digisairaala logo

Hormonikorvaushoito vaihdevuosioireiden hoidossa

Jaa artikkeli

Vaihdevuodet ovat luonnollinen osa jokaisen naisen elämää, mutta niihin liittyvät oireet voivat aiheuttaa merkittävää haittaa arjessa. Hormonikorvaushoito on yksi vaihtoehto näiden oireiden tehokkaaseen lievitykseen.

Miten hormonikorvaushoito toimii vaihdevuosioireiden hoidossa?

Hormonikorvaushoito on tehokas keino lievittää vaihdevuosioireita. Tämä hoitomuoto perustuu siihen, että elimistölle tarjotaan ulkopuolelta hormoneja, jotka korvaavat vaihdevuosien aikana vähentyneitä luonnollisia hormoneja. Usein hoito sisältää estrogeeniä ja tarvittaessa myös keltarauhashormonia.

Estrogeeni auttaa vähentämään kuumia aaltoja, hikoilua, mielialan vaihteluita sekä unihäiriöitä. Se voi myös auttaa ylläpitämään kudosten elastisuutta ja estää vaihdevuosien aiheuttamia ikääntymismuutoksia. Keltarauhashormoni puolestaan suojaa kohdun limakalvoa liialliselta kasvulta ja ehkäisee sen sairauksia. Yhdessä nämä hormonit voivat lieventää vaihdevuosioireita ja parantaa elämänlaatua vaihdevuosien aikana.

Kuinka riskialtista vaihdevuosien hormonikorvaushoito on?

Kuten kaikissa lääkehoidoissa, myös hormonikorvaushoidossa on riskejä, joita on syytä ottaa huomioon. Hormonikorvaushoitoon liittyvät mahdolliset riskit on yhdistetty veritulppien, rintasyövän ja sydän- ja verisuonitautien lisääntyminen. Ennen hormonikorvaushoidon aloittamista onkin tärkeää arvioida henkilökohtaiset riskitekijät, kuten suvussa esiintyvät sairaudet, nykyiset terveysongelmat ja elämäntavat.

Riskitekijät vaihtelevat muun muassa iän, perimän sekä terveydentilan mukaan. On myös tärkeää, että hormonikorvaushoitoa käytetään oikealla annostuksella ja lyhytkestoisesti. Näin mahdolliset riskit pysyvät mahdollisimman pieninä. Pitkäaikainen hormonikorvaushoito, erityisesti yhdistelmähoito (estrogeeni ja progestiini), on yhdistetty hieman lisääntyneeseen rintasyöpäriskiin, jossa riski kasvaa hoidon keston myötä. Estrogeenihoitoon on liitetty myös  lisääntynyt riski sappirakon ongelmiin, kuten sappikiviin.

Hormonikorvaushoidon mahdolliset sivuvaikutukset

Vaihdevuosien hormonikorvaushoitoon voi liittyä myös sivuvaikutuksia.

  1. Pahoinvointi: yleinen sivuvaikutus eritoten hoidon alussa.
  2. Rintojen arkuus tai turvotus: myös tämä oire on liitetty yleisemmin hoidon aloitukseen.
  3. Päänsärky tai migreeni: joillakin naisilla hormonikorvaushoito voi pahentaa päänsärkyä tai migreeniä
  4. Turvotus tai painon nousu: joillakin naisilla hormonikorvaushoito voi lisätä nesteen kertymistä elimistöön ja aiheuttaa täten turvotusta sekä painonnousua
  5. Mielialan vaihtelut

Vaihdevuosien hormonikorvaushoito- Ole yhteydessä Digisairaalaan

Digisairaalassa asiantuntijat osaavat arvioida tilanteen yksilöllisesti ja auttaa sinua valitsemaan sopivimman hoidon vaihdevuosioireisiin.  Hoitovaihtoehtoja pohditaan yksilöllisesti jokaisen omien oireiden pohjalta. Joissakin tapauksissa oireiden lievittämiseksi voidaan harkita ei-hormonaalisia hoitomuotoja tai paikallisia estrogeenivalmisteita. Digisairaalassa jokaisen hoito suunnitellaan yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti hoitotarpeen mukaisesti.

Nauti elämästä- myös vaihdevuosien aikana.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla