Läheisen äkillinen menettäminen- elämän suurimpia järkytyksiä

Jaa artikkeli

Shokki, joka seuraa läheisen äkillistä kuolemaa

Äkillinen läheisen menettäminen on yksi elämän suurimmista järkytyksistä. Shokki, joka seuraa yllättävää kuolemaa, voi olla musertava ja vaikuttaa syvästi sekä henkisesti että fyysisesti. Tämänkaltaisen menetyksen käsittelyssä on tärkeää ymmärtää, mitä shokki on, miten se ilmenee ja kuinka siitä voi selviytyä.

Läheisen äkillinen kuolema- shokin oireet

Shokki äkillisen menetyksen jälkeen voi ilmetä monin tavoin. Jokaisen kokemus on omanlainen, mutta yleisimpiä oireita ovat:

  • Tunteiden puuttuminen tai kyvyttömyys reagoida tilanteeseen tunteellisesti. Vetäytyminen ja sulkeutuminen voi olla tapoja reagoida.
  • Epäusko ja kieltäminen: Vaikeus uskoa, että menetys on tapahtunut; tunne, että kyseessä on painajainen.
  • Fyysiset oireet: Pahoinvointi, huimaus, vapina, päänsärky ja unettomuus.
  • Tunnetilat: Voimakas ahdistus, paniikki, viha ja pelko.

Läheisen äkillinen kuolema

Tunnista shokin vaiheita, jotka eivät välttämättä etene lineaarisesti:

  • Epäusko ja Kieltäminen: Alkuvaiheessa on vaikea hyväksyä tapahtunutta. Tämä vaihe voi kestää muutamasta tunnista useisiin päiviin.
  • Intensiiviset tunnepurkaukset: Kun kieltäminen alkaa hellittää, voimakkaat tunteet kuten viha, syyllisyys ja syvä suru voivat nousta pintaan.
  • Etsintä ja Neuvottelu: Yritetään ymmärtää tapahtunutta ja etsitään vastauksia; saatetaan käydä läpi “mitä jos” -skenaarioita.
  • Sopeutuminen ja Hyväksyminen: Vähitellen tapahtuma hyväksytään osaksi elämää, vaikka suru säilyykin. Ikävä kulkee mukana, mutta sen kanssa opitaan elämään.

Läheisen äkillinen kuolema- selviytymiskeinot shokissa

Shokista selviytyminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Ihminen on yksilöllinen, reagoi ja tuntee yksilöllisesti, joten omaa surua tai omia tunteita ei kannata verrata toisen tunteisiin. Vertaistuki usein auttaa, kunhan muistaa, että minulla on oikeus reagoida, tuntea ja käsitellä omat tunteen juuri minulle sopivalla tavalla.

Seuraavat ohjeet voivat auttaa sinua shokista selviytymiseen:

  • Hyväksy tunteet: Anna itsellesi lupa tuntea kaikenlaisia tunteita, olivatpa ne sitten vihaa, surua tai pelkoa.
  • Hakeudu tuen pariin: Puhu läheisillesi tai ammattilaiselle. Ystävien, perheen tai terapeutin tuki on korvaamatonta.
  • Pidä huolta itsestäsi: Muista syödä, juoda ja levätä, vaikka se tuntuisi vaikealta. Perustarpeista huolehtiminen auttaa ylläpitämään voimia. Uni on tärkeää. Hae apua, mikäli unettomuus jatkuu.
  • Vältä suuria päätöksiä: Älä tee suuria elämänmuutoksia shokin aikana, jos mahdollista. Anna itsellesi aikaa toipua ennen kuin teet merkittäviä päätöksiä.
  • Käytä stressinhallintakeinoja: Hengitysharjoitukset ja liikunta voivat auttaa lievittämään stressiä ja ahdistusta. Kirjoittaminen on myös monelle hyvä keino käsitellä surua. Kirjoita päiväkirjaa, kerro paperille tunteesi. Myös musiikki ja taide voivat olla keinoja käsitellä surua.
  • Anna aikaa: Shokista toipuminen vie aikaa. Älä kiirehdi itseäsi suruprosessin läpi.

Ammatillista apua on saatavilla shokista ja suruprosessista toipumiseen

Jos shokin oireet jatkuvat pitkään tai alkavat vaikeuttaa päivittäistä elämää, on tärkeää hakea ammatillista apua. Terapeutti tai mielenterveystyön ammattilainen voi auttaa käsittelemään tunteita ja tarjoamaan työkaluja, joiden avulla selviytyä menetyksestä. Suruprosessi on yksilöllinen, mutta mikäli suruprosessin vaiheet pitkittyvät ja surusta selviytyminen pitkittyy sekä vaikeuttaa arjesta selviytymistä, kannattaa ottaa yhteyttä ammattiapuun.

Äkillinen läheisen menettäminen ja siitä johtuva shokki on valtava haaste, joka voi tuntua ylitsepääsemättömältä. On tärkeää muistaa, että tunteet ovat luonnollinen osa surua ja shokkia. Anna itsellesi aikaa ja tilaa toipua, ja muista hakea tukea silloin, kun sitä tarvitset. Ajan myötä shokin vaikutukset alkavat lieventyä, ja elämä alkaa hiljalleen asettua uomiinsa uudessa tilanteessa.

Voimia läheisen menetyksen kokeneille sekä surusta selviytymiseen. Muista, että et ole yksin.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla