Digisairaala logo

Mistä huimaus johtuu?

Jaa artikkeli

Yleiset syyt huimauksen taustalla

Onko sinulla joskus ollut tunne, että ympäröivä maailma pyörii tai kaatuu ympärilläsi? Huimaus on yleinen oire, joka voi yllättää kenet tahansa, ja sen taustalla voi olla monia syitä. Usein huimaus on vaaratonta ja ohimenevää, mutta joskus se voi viestiä myös vakavammasta terveysongelmasta. Me Digisairaalan asiantuntijat olemme koonneet yhteen yleisimmät syyt, jotka saattavat saada pään pyörälle.

Ensimmäinen ja yleisin syy on sisäkorvan häiriöt, jotka vaikuttavat tasapainoaistiimme. Esimerkiksi hyvänlaatuinen asentohuimaus on tila, jossa pienet kalkkikiteet sisäkorvassa liikkuvat aiheuttaen äkillistä huimausta tietyissä pään asennoissa. Toisaalta, stressi ja väsymys voivat myös laukaista huimauksen tunteen, samoin kuin nestehukka ja alhainen verensokeri. Joten muista pitää huolta nesteytyksestä ja säännöllisestä ateriarytmistä!

Harvinaisemmat huimauksen aiheuttajat

Kun puhutaan harvinaisemmista syistä, huimaus voi olla merkki esimerkiksi Menieren taudista, joka on sisäkorvan sairaus ja voi aiheuttaa voimakasta huimausta, korvien soimista ja kuulon alenemaa. Myös erilaiset neurologiset sairaudet, kuten MS-tauti tai aivokasvain, voivat ilmetä huimauksen kautta. Tässä kohtaa on tärkeää kuunnella kehoaan ja hakeutua asiantuntijan puheille, jos huimaus on toistuvaa tai siihen liittyy muita oireita.

Vaikka harvinaisemmat syyt ovatkin epätodennäköisiä, ne ovat silti mahdollisia. Jos huomaat huimaukseen liittyvän esimerkiksi näköhäiriöitä, puheen tai liikkeen koordinaation vaikeuksia, on aika ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Huimauksen itsehoito ja milloin hakeutua tutkimuksiin

Huimaus voi olla hämmentävä ja pelottava kokemus, mutta usein se on mahdollista hallita kotikonstein. Kevyt liikunta, tasapainoharjoitukset ja riittävä lepo voivat auttaa lievittämään oireita. Myös tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutuksena voi esiintyä huimausta, joten lääkityksen tarkistaminen voi olla paikallaan.

Kuitenkin, jos huimaus on jatkuvaa, pahenee tai siihen liittyy muita oireita, kuten kaksoiskuvia, puhevaikeuksia tai voimakasta päänsärkyä, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Olemme täällä sinua varten, tarjoten kattavat terveydenhuollon palvelut ja tuen. Älä epäröi ottaa yhteyttä, sillä oikea-aikainen apu voi olla avainasemassa huimauksen syyn selvittämisessä ja hoidossa.

Elämäntapojen vaikutus huimaukseen

Elämäntavoillamme on suuri vaikutus siihen, kuinka hyvinvoivia olemme. Tasapainoinen ruokavalio, riittävä uni ja stressinhallinta ovat kaikki tekijöitä, jotka voivat auttaa ehkäisemään huimausta. Alkoholin ja kofeiinin nauttiminen maltillisesti on myös suositeltavaa, sillä ne voivat vaikuttaa verenkiertoon ja sitä kautta tasapainoaistiin.

Pienillä arjen valinnoilla on suuri merkitys. Kehon kuuntelu ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ovat avainasemassa, kun halutaan välttää huimausta aiheuttavat tekijät. Jos kaipaat vinkkejä terveellisiin elämäntapoihin tai tukea oman hyvinvointisi parantamiseen, olemme täällä sinua varten.

Yhteenveto

Huimaus on monisyinen oire, joka voi johtua monista eri tekijöistä, aina yksinkertaisista elämäntapavalinnoista vakavampiin terveysongelmiin. On tärkeää tunnistaa, milloin huimaus on ohimenevää ja milloin se vaatii ammattilaisen arviota. Me Digisairaalan asiantuntijat olemme valmiita auttamaan sinua selvittämään huimauksen syitä ja tarjoamaan parhaat mahdolliset hoitokeinot.

Muista, että olet itse suurin asiantuntija oman kehosi suhteen. Kuuntele kehoasi ja toimi sen viestien mukaan. Ja jos tarvitset apua, me olemme vain yhden klikkauksen päässä. Pidä huolta itsestäsi ja nauti tasapainoisesta elämästä ilman huimausta!

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Asentohuimaus

Elämä pienessä pyörteessä: matka asentohuimauksen kyydissä Kuvittele olevasi veneessä keskellä...

Lue lisää

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla