Digisairaala logo

Uniapnea ja kotihoitokonstit

Jaa artikkeli

Tunnista uniapnean oireet

Uniapnea on tila, jossa henkilön hengitys katkeaa toistuvasti unen aikana. Uniapnean oireita voivat olla äänekäs kuorsaus, , heikentynyt palautuminen, ja yölliset hengityskatkokset, tukehtumisen tai hengenahdistuksen tunteet ja univaikeudet. Uniapnea aiheuttaa myös oireita päivisin, huonosti nukutun yön ja heikosti palauttavan unen vuoksi. Päänsärky, muistivaikeudet, ärtyneisyys ja mielialan vaihtelut voivat johtua uniapnean vuoksi huonosti nukutuista öistä ja palauttavan laadukkaan unen puutteesta.

Uniapnean oireita voi lievittää kotikonsteilla

Kotihoito on tärkeä osa uniapnean hallintaa ja se voi sisältää useita eri toimenpiteitä ja elämäntapamuutoksia. On tärkeää, että uniapneaa epäilevät henkilöt hakeutuvat lääkärin arvioon, jotta he voivat saada asianmukaista hoitoa ja ohjeistusta. Uniapnea voi merkittävästi heikentää elämänlaatua ja lisätä riskiä monille terveysongelmille, kuten sydänsairauksille, joten sen tunnistaminen ja hoitaminen on tärkeää.

Lääkärin määräämän hoidon lisäksi vinkkejä uniapnean kotihoitoon:

  1. Painonhallinta:Ylipaino voi lisätä uniapnean riskiä. Painon pudottaminen voi vähentää hengityskatkosten määrää.
  2. Unen asennon säätely: Selällään nukkuminen voi pahentaa uniapneaa. Sivuttain nukkuminen saattaa vähentää hengityskatkosten määrää. Voit käyttää erityisiä tyynyjä tai asennonhallintavälineitä estämään selällään nukkumista.
  3. Vältä alkoholia ja rauhoittavia lääkkeitä: Alkoholi ja tietyt lääkkeet voivat rentouttaa kurkun lihaksia, mikä pahentaa uniapneaa. On suositeltavaa välttää näitä ennen nukkumaanmenoa
  4. Nenäkäytävien avoimena pitäminen: Tukkoinen nenä voi pahentaa uniapneaa. Nenäsumutteet tai allergialääkkeet voivat auttaa pitämään nenäkäytävät avoimina.
  5. Tupakoinnin lopettaminen: Tupakointi voi pahentaa uniapneaa lisäämällä hengitysteiden tulehdusta ja turvotusta. Lopettaminen voi parantaa oireita merkittävästi.
  6. Säännöllinen unirytmi: Säännöllinen nukkumaanmeno- ja heräämisaika voi auttaa parantamaan unen laatua ja vähentämään uniapnean oireita.
  7. Ilmankostuttimen käyttö: Ilmankostuttimen käyttö voi auttaa pitämään hengitystiet kosteina, mikä voi vähentää uniapnean oireita
  8. Hammaskiskot: Hammaskiskot, jotka pitävät leuan eteenpäin työntyneenä, voivat auttaa pitämään hengitystiet avoimina

Uniapnea vaatii lääkärin arvion.

On tärkeää keskustella lääkärin  kanssa oireista ja tutkituttaa uniapnean mahdollisuus oireiden taustalla. Ota yhteyttä Digisairaalan lääkäriin ja keskustele asiasta lisää. Uniapnea tutkimusten jälkeen saat henkilökohtaisen hoitosuunnitelman uniapnean hoitoon ja oireiden lievittämiseen. Voit saada käyttöösi CPAP-laitteen, joka pitää hengitystiet avoimina . Tämä on yleisin ja tehokkain hoitomuoto uniapnean hoidossa. Vaikka oireidesi taustalta löytyy uniapnea, ja saat käyttöösi CPAP-laitteen, uniapnean oireiden helpottamiseksi sinun on hyvä muistaa vinkit uniapnean kotihoidossa.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla