Digisairaala logo

Intiimiys synnytyksen jälkeen – mitä kannattaa tietää?

Jaa artikkeli

Synnytyksen jälkeen monien tuoreiden äitien mielessä pyörii kysymyksiä liittyen intiimialueen palautumiseen ja seksielämään. Vaikka nämä aiheet voivat tuntua aluksi kiusallisilta, on tärkeää keskustella niistä avoimesti ja saada ajankohtaista tietoa. Tämä artikkeli tarjoaa vinkkejä ja neuvoja sekä vastaa yleisimpiin kysymyksiin, jotta voit tuntea olosi mukavaksi ja nauttia intiimielämästäsi synnytyksen jälkeen.

Intiimialueen palautuminen synnytyksen jälkeen

Kun synnytys on takana, naisen keho käy läpi useita muutoksia. Myös intiimialue tarvitsee aikaa palautuakseen ja muuttuakseen raskauden ja synnytyksen aiheuttamista muutoksista. On tärkeää tiedostaa, että jokainen nainen on yksilöllinen, ja palautumisaika voi vaihdella. Seuraavassa on muutamia yleisiä vinkkejä intiimialueen palautumisen edistämiseksi:

1. Lantionpohjalihasten harjoittaminen: Raskaus ja synnytys voivat heikentää lantionpohjan lihaksia. Säännöllinen lantionpohjan lihasten harjoittelu auttaa vahvistamaan niitä ja voi edistää intiimialueen toipumista. Kysy neuvolasta tai fysioterapeutilta ohjeita oikeanlaisten harjoitusten tekemiseen.

2. Hyvä intiimihygienia: Pidä huolta hyvästä intiimihygieniasta pesemällä ulkoiset sukuelimet päivittäin lämpimällä vedellä. Vältä voimakkaiden pesuaineiden ja hajusteiden käyttöä intiimialueella, koska ne voivat ärsyttää herkkiä limakalvoja.

3. Riittävä kosteutus: Synnytyksen jälkeen hormonitasapaino kehossa muuttuu, mikä voi johtaa intiimialueen kuivuuteen. Käytä tarvittaessa kosteusvoidetta tai luonnollista liukuvoidetta intiimielämän mukavuuden takaamiseksi.

Seksuaalisuus synnytyksen jälkeen

Seksuaalisuus synnytyksen jälkeen voi herättää monia kysymyksiä ja tunteita. Jokainen äiti kokee tämän asian eri tavalla, ja on tärkeää kuunnella omia tarpeitaan ja kehoa. Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua palauttamaan seksielämäsi synnytyksen jälkeen:

1. Kommunikoi kumppanisi kanssa: Avoin keskustelu kumppanisi kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Keskustele tunteistasi, tarpeistasi ja odotuksistasi seksielämää kohtaan. Kumppanisi voi auttaa sinua tuntemaan olosi mukavaksi ja turvalliseksi.

2. Aloita rauhallisesti ja kärsivällisesti: Synnytyksen jälkeen keho tarvitsee aikaa palautuakseen. Aloita seksielämä rauhallisesti ja kärsivällisesti, kuunnellen omaa kehoasi ja nauttien läheisyydestä kumppanisi kanssa ilman suorituspaineita.

3. Käytä tarvittaessa apuvälineitä: Intiimialueen palautumisen tueksi voit käyttää erilaisia apuvälineitä, kuten liukuvoidetta tai keinoja vahvistaa lantionpohjan lihaksia. Näitä apuvälineitä voit löytää terveydenhuollon ja hyvinvoinnin palveluita tarjoavista paikoista, kuten Digisairaalasta.

Ole yhteydessä Digisairaalaan, mikäli mitään kysyttävää heräsi tähän asiaan liittyen. Autamme mielellämme.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla