Digisairaala logo

Nenäkannun käyttö: Hengitysteiden puhdistus luonnollisesti

Jaa artikkeli

Nenäkannu, tunnetaan myös nimellä neti-pot, on perinteinen Ayurveda-lääketieteen käyttämä väline nenän puhdistamiseen ja hoitamiseen. Myös Suomessa suolavesihuuhteluita ja kurlauksia on pitkään käytetty nenän ja nielun limakalvojen hoitamiseen ja puhdistamiseen. Se on uudelleen saavuttanut suosiotaan länsimaissa viime vuosina, kun ihmiset etsivät luonnollisia tapoja parantaa hengitysteiden terveyttä ja lievittää nenäoireita.

Mikä on nenäkannu?

Nenäkannu on astia, joka muistuttaa pienikokoista teekannua. Se on yleensä valmistettu muovista, keramiikasta tai ruostumattomasta teräksestä. Nenäkannun käyttöön sisältyy suolaveden kaataminen nenäonteloon yhdestä sieraimesta ja sen valuminen ulos toisesta, jolloin nenäontelo puhdistuu ja kosteutuu.

Kuinka nenäkannua käytetään?

Nenäkannun käyttö on melko yksinkertaista. Täytä ensin kannu lämpimällä vedellä, lisää mittalusikallinen luonnonsuolaa (esim. merisuola). Kallista sitten päätäsi hieman eteenpäin ja käännä päätäsi sivulle niin, että toinen sierain on yläpuolella. Aseta nenäkannun nokka tiiviisti yläpuolella olevaan sieraimeen ja anna suolaveden virrata nenäonteloon. Suolavesi valuu nenän väliseinän takaa kiertäen toiseen sieraimeen ja sieltä ulos, poistaen samalla limaa, allergeeneja ja muita epäpuhtauksia.

Valmistelu:

 • Ota puhdas nenäkannu. Suositus on, että perheenjäsenillä on kullakin oma nenäkannu.
 • Keitä tai suodata vesi ja anna sen jäähtyä hieman kädenlämpöiseksi. Vesi voi olla hanavettä, mutta sen tulee olla puhdasta ja klooritonta. Lisää veteen mittalusikallinen tai noin puoli teelusikallista suolaa (mieluiten ei-jodioitua merisuolaa tai nenäkannuun tarkoitettua suolaa) ja sekoita, kunnes suola on liuennut.

Asento:

 • Kallista päätäsi hieman eteenpäin niin, että leuka osoittaa alaspäin. Voit tehdä tämän seisomalla lavuaarin edessä tai kylpyhuoneessa seisomalla suihkun alla.
 • Käännä päätäsi sivulle niin, että toinen sierain on ylöspäin ja toinen alaspäin. Esimerkiksi, jos haluat aloittaa oikeasta sieraimesta, käännä päätäsi vasemmalle.

Nenäkannun käyttö:

 • Aseta nenäkannun nokka varovasti yläpuolella olevaan sieraimeen. Paina sitä tiiviisti nenän sieraimen reunaa vasten, jotta suolavesi ei valu ulos.
 • Avaa suu hieman hengittääksesi normaalisti suun kautta.
 • Kaada hitaasti suolavettä nenäkannun toisesta päästä niin, että vesi virtaa nenäonteloon. Anna suolaveden valua nenäonteloon lempeästi ja tasaisesti.
 • Hengitä rauhallisesti suun kautta, kun suolavesi virtaa nenäonteloon. Älä pidätä hengitystä.
 • Anna suolaveden valua nenäontelosta vapaasti ulos toisen sieraimen kautta. Älä pidätä hengitystä. Jos vesi valuu nieluun tai suuhun, korjaa asentoa.
 • Voit lopuksi tarvittaessa niistää nenäsi kevyesti poistaaksesi ylimääräisen veden ja liman.

Jälkihoito:

 • Huuhtele nenäkannu huolellisesti puhtaalla vedellä ja anna sen kuivua ilmavasti käytön jälkeen. Silloin tällöin, esim. flunssan jälkeen, nenäkannu on hyvä puhdistaa upottamalla kiehuvaan veteen varovasti.
 • Pese kätesi huolellisesti saippualla ja vedellä.

Näiden ohjeiden avulla voit käyttää nenäkannua tehokkaasti ja turvallisesti nenän puhdistamiseen ja kosteuttamiseen. Muista noudattaa näitä ohjeita ja kysy tarvittaessa neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta.

Hyödyt ja käyttötarkoitukset

Nenäkannun säännöllinen käyttö voi tarjota useita terveyshyötyjä. Se auttaa poistamaan nenäontelosta limaa ja muita epäpuhtauksia, mikä voi helpottaa hengitystä ja lievittää nenän tukkoisuutta. Lisäksi se voi auttaa vähentämään allergiaoireita, kuten aivastelua ja nenän kutinaa, poistamalla allergeeneja nenäontelosta. Nenäkannun käyttöä suositellaan myös nenän kosteuttamiseen kuivassa ilmastossa ja nenän limakalvojen hoitamiseen esimerkiksi flunssan aikana.

Varotoimet

On tärkeää käyttää nenäkannua oikein välttääkseen mahdolliset komplikaatiot. Käytä aina puhdasta vettä, joka on keitetty tai suodatettu, välttääksesi infektioiden riskin. Lisäksi on tärkeää huuhdella nenäkannu huolellisesti jokaisen käytön jälkeen ja antaa sen kuivua ilmavasti estääksesi bakteerien kasvua.

Nenäkannu on luonnollinen ja hellävarainen tapa puhdistaa ja kosteuttaa nenäonteloa, ja se voi tarjota monia terveyshyötyjä. Kokeile sitä säännöllisesti osana omaa hengitysteiden hoitoa ja kysy tarvittaessa neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta, jos sinulla on kysymyksiä sen käytöstä.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla