Digisairaala logo

Huimaus: Viaton vaiva vai vaarallinen oire

Henkilö jolla on huimausta istuu sohvalla ja pitelee käsiään ohimoillaan

Jaa artikkeli

Lähes jokaisella ihmisellä on huimausta jossakin elämänvaiheessa. Lievä, ohimenevä, hetkellinen huimaus, mihin ei liity muita oireita, on harmiton vaiva. Lievän huimauksen taustalla voi olla valvominen, alhainen verensokeri (paasto), stressi, lihasperäiset syyt tai luontaisesti alhainen verenpaine. Kun huimaus muuttuu pysyvämmäksi, toistuvaksi tai on voimakasta, on syytä selvittää sen syy tarkemmin.

Huimaus on aina epämiellyttävä tunne, voimakkaana se voi olla pelottava kokemus. Huimaus on myös hyvin invalidisoiva oire, koska kulkuneuvon ajaminen, liikkuminen, jopa kävely, voivat olla tuolloin haastavia tai mahdottomia.

Huimaukset voidaan karkeasti jaotella kahteen ryhmään:

korvaperäiset (tasapainoelimen häiriöstä johtuvat) ja muut, ensisijaisesti aivoperäiset (neurologiset) ja sydän- ja verenkiertoperäiset syyt. Huolestuttavimpia huimauksen aiheuttajia ovat muut syyt, mihin liittyy myös muita oireita. Jos huimaukseen liittyy tajunnan hämärtymistä, tajuttomuutta tai pyörtymistä, on heti syytä hakeutua jatkotukimuksiin. Myös rintakipu, voimakas päänsärky, näön sumeneminen, ja halvausoireet kasvoilla tai raajoissa, ovat syitä hakeutua päivystyksellisesti hoitoon.

Korvaperäinen huimaus voi myös olla pelottava ja invalidisoiva, ja siksi onkin hyvä tunnistaa, milloin on ns. hyvälaatuisesta huimauksesta kyse. Tyypilliset oireet korvaperäisessä huimauksessa on kiertävä, karusellimainen huimaus, etova olo tai pahoinvointi, ja lopulta voi ruveta oksettamaan. Päänsärkyä ei useinkaan ole, tai se on hyvin lievää. Myöskään tajunnan hämärtyminen ei kuulu oirekuvaan. Oirekuvan ja tilanteen vakavuuden selvittely ja syiden arviointi on hyvä tehdä ammattilaisen kanssa yhdessä.

Korvaperäisen huimauksen taustalla voi yksinkertaisesti olla vaikkutulppa, korvatorven tukkoisuus, korvatulehdukset, sekä myös krooninen nuha tai poskiontelovaivat, hyvälaatuinen asentohuimaus, tai harvinaisempina tasapainoelimen tulehdus (vestibulaarineuroniitti) ja Menièren tauti. Syiden selvittely ja hoito onnistuu korvalääkärin kanssa, jolloin myös kuulontutkimus kuuluu usein alkuvaiheen tutkimuksiin. Huimauksen esiintyminen ja luonne sekä muut oireet, taustatekijät ja aiempi sairaushistoria ovat merkittävässä osassa selvittelyä, joten etävastaanotto on erinomainen tapa aloittaa tutkimukset.

Digisairaalan Apu

Digisairaalasta saat nopeasti yhteyden lääkäriin, joka voi arvioida huimauksen syyn ja suunnitella tarvittavat tutkimukset ja hoidon. Ammattilaisen avulla voit selvittää huimauksen taustat ja saada tarvittavan hoidon.

Huimaus voi olla hankala ja pelottava oire. Digisairaalasta saat nopeasti apua ja tukea sen selvittelyyn ja hoitoon. Älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin, jos koet voimakasta tai toistuvaa huimausta.

Ihmiset palveluiden takana

Hyvä hoitosuhde syntyy luottamuksesta ja asiantuntemuksesta.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Asentohuimaus

Elämä pienessä pyörteessä: matka asentohuimauksen kyydissä Kuvittele olevasi veneessä keskellä...

Lue lisää

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!

Annukka Saloranta

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Olen toiminut kymmeniä vuosia korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärinä, ja pyrin huomioimaan asiakkaan aina kokonaisvaltaisesta lähtökohdasta.

Lisäksi vahvuutenani on hengityksen käyttö hyvinvoinnin ja parantumisen tukena.              

Erähenkinen, koirien kanssa maalla viihtyvä nainen, jolle luontoyhteys sekä lastenlapset ovat elämän suurin rikkaus.


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla