Digisairaala logo

Korvien Soiminen: Syyt, Hoito ja Hallinta

Jaa artikkeli

Korvien soiminen, jota kutsutaan myös tinnitukseksi (engl. tinnitus), on tila, jossa henkilö kokee ääniä korvissaan ilman ulkoista äänilähdettä. Tämä voi ilmetä erilaisina ääninä, kuten vihellyksenä, surinana, huminana tai jatkuvana sävelenä. Vaikka tinnituksen esiintyvyys vaihtelee, se voi olla haitallista päivittäiselle elämälle ja vaikuttaa unen laatuun sekä henkiseen hyvinvointiin.

Tinnituksen syyt voivat vaihdella yksilöittäin, ja ne voivat liittyä erilaisiin terveysongelmiin tai ulkoisiin tekijöihin.

Yleisimpiä syitä ovat:

   

   1. Meluvaurio: Liiallinen altistuminen voimakkaille äänille, kuten konserteissa tai työpaikoilla, voi vaurioittaa sisäkorvan kuuloelimistöä aiheuttaen kuulonalenemaa, ja voi lisäksi aiheuttaa tinnitusta.

   1. Korva: Krooninen tai akuutti korvatulehdus, runsas, tukkiva vaikku, tärykalvovauriot tai esim. vierasesine korvassa voi aiheuttaa tilapäistä tai pysyvää tinnitusta.

   1. Muut sairaudet: kuten Menieren tauti, kuulohermon tulehdus (vestibulaarineuroniitti), aivokasvaimet, aivoinfarkti, ym. voivat aiheuttaa tinnitusta, mutta niissä muut oireet ovat niin paljon voimakkaampia, että korvien soiminen jää usein toissijaiseksi, taka-alalle.

   1. Stressi ja ahdistus: Psyykkiset tekijät, kuten äkillinen trauma, vamma, ahdistus ja suru, mutta myös pitkäaikaisemmat, lievemmät elämänmuutokset, stressi, masennus ja unettomuus voivat pahentaa tinnitusta tai aiheuttaa sen puhkeamisen.

  Tinnituksen syntymisen mekanismit kuulojärjestelmän toiminnallisena häiriönä tunnetaan jo varsin tarkasti, mutta sen monimutkaisuuden takia täydellistä, pysyvää parantumista ei välttämättä ole.

  On kuitenkin olemassa useita keinoja sen hallintaan, oireiden lievittämiseen ja jopa täydelliseen väistymiseen.

    

    1. Kuulokojeet: Useille alentuneesta kuulosta kärsiville tinnituspotilaille voi tilannetta helpottaa kuulokojeet. Kuulojärjestelmän aktivoimisen myötä myös tinnitus vaimenee ja jopa häipyy kokonaan.

    1. Stressinhallinta: Stressin vähentäminen, mielenhallinnan keinot ja rentoutumismenetelmien, kuten mindfulnessin tai syvähengityksen, harjoittelu auttavat vähentämään ja lieventämään korvien soimista.

    1. Lääkehoito: Joissakin tapauksissa lääkitys voi auttaa lievittämään tinnituksen aiheuttamia oireita. Esim. psyykelääkkeillä, rentouttavilla lääkkeillä (esim. lihasrelaksantit) ja Parkinsonin hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä on todettu olevan myös tinnitusta lieventävää vaikutusta. Lääkkeiden käyttöä on kuitenkin syytä harkita tarkoin niiden muiden sivuvaikutusten takia, ja myös siitä syystä, että vaikutus kestää vain lääkkeen käytön ajan.

    1. Ennaltaehkäisy: Ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten jatkuvan tukkoisuuden, niska-hartiavaivojen ja muiden lihasperäisten syiden sekä stressin ennaltaehkäisy ja hoito, sekä esim. kuulonsuojainten käyttäminen meluisissa ympäristöissä, voivat auttaa estämään tinnituksen kehittymistä.

    1. Ääniterapia/ värähtelyhoito: Ääniterapia voi auttaa vähentämään tinnituksen häiritsevyyttä äänenkäytön ja värähtelyn avulla. Tämä varsin uusi hoitomuoto on yleistymässä vähitellen.

   On tärkeää, että henkilö, joka kokee tinnituksen, kääntyy lääkärin puoleen saadakseen tarkempaa arviota tilanteestaan ja saadakseen sopivaa hoitoa. Lääkäri voi auttaa tunnistamaan tinnituksen syyn ja suosittelemaan sopivia hoitovaihtoehtoja.

   Vaikka tinnitus on monimutkainen toiminnallinen häiriö kuulojärjestelmän toiminnassa, ja sen hoitaminen voi olla haastavaa, on olemassa useita keinoja sen hallintaan ja oireiden lievittämiseen. Yhteistyössä lääkärin kanssa potilas voi löytää itselleen parhaiten sopivan hoitomuodon, joka auttaa häntä palaamaan hyvään, täysivaltaiseen elämään ilman tinnituksen aiheuttamaa häiriötä.

    

   Tinnituksen hallinta: Apua korvien soimiseen Digisairaalan kautta

   Korvien soiminen, eli tinnitus, voi olla haastavaa ja vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi. Digisairaalan ammattilaiset ymmärtävät tämän ja tarjoavat apua ja hoitoa tinnituksen hallintaan. Videokonsultaatioiden avulla saat nopeasti ja helposti apua tinnituksen aiheuttamiin haasteisiin.

   Meillä on asiantuntevia ammattilaisia, jotka auttavat sinua ymmärtämään tinnituksen syitä ja löytämään keinoja sen hallintaan. Haluamme varmistaa, että voit elää täyttä elämää tinnituksesta huolimatta.

   Ota yhteyttä Digisairaalaan ja anna meidän auttaa sinua tinnitusongelmassasi. Apua on saatavilla, ja olemme täällä tukemassa sinua matkallasi kohti parempaa elämänlaatua.

   Ihmiset palveluiden takana

   Hyvä hoitosuhde syntyy luottamuksesta ja asiantuntemuksesta.

   Saatat olla kiinnostunut lukemaan

   Asentohuimaus

   Elämä pienessä pyörteessä: matka asentohuimauksen kyydissä Kuvittele olevasi veneessä keskellä...

   Lue lisää

   Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


   Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla