Digisairaala logo

Syysmasennuksen oireet ja hoitokeinot

Jaa artikkeli

Syksy tuo mukanaan monille ihmisille iloa ja pirteyttä, mutta toisille se voi aiheuttaa syysmasennusta. Syysmasennus on kausiluonteinen mielialahäiriö, joka ilmenee tyypillisesti syyskuun ja marraskuun välisenä aikana. On tärkeää tunnistaa syysmasennuksen oireet, jotta voidaan tarvittaessa hakea hoitoa ajoissa.

Eräs yleisimmistä syysmasennuksen oireista on jatkuva alakuloisuus ja masentunut mieliala. Syksyn synkkyys voi vaikuttaa negatiivisesti mielialaan, mutta syysmasennuksessa tämä alakuloisuus on voimakkaampaa ja pitkäkestoisempaa. Toinen yleinen oire on väsymys ja voimattomuus. Syysmasennukseen liittyvä väsymys voi olla niin voimakasta, että se häiritsee päivittäisiä toimintoja ja aiheuttaa vaikeuksia keskittymisessä. Lisäksi syysmasennukseen voi liittyä uniongelmat, ruokahalun muutokset, ahdistuneisuus ja kiinnostuksen puute aiemmin mielekkäinä pidettyihin asioihin.

Syysmasennuksen hoitokeinot

Kun syysmasennuksen oireet aiheuttavat merkittävää haittaa elämässä, on tärkeää hakea ammattilaisen apua. Syysmasennuksen hoitoon voi sisältyä useita eri keinoja, joiden avulla voi lievittää oireita ja saada avun masennukseen.

Yksi syysmasennuksen hoitokeinoista on terapia. Terapiassa voidaan käsitellä syyn taustoja ja oppia uusia ajattelu- ja käyttäytymismalleja. Syysmasennukseen voi myös liittyä negatiivisia ajatuskuvioita itsestä ja omasta elämästä, ja terapia voi auttaa näiden ajatusten muuttamisessa positiivisemmiksi. Lisäksi syysmasennuksen hoitoon voi kuulua lääkehoitoa, jossa käytetään masennuslääkkeitä oireiden lievittämiseen. Lääkehoidon tarpeellisuudesta ja sopivuudesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Ole yhteydessä Digisairaalaan, mikäli mitään kysyttävää heräsi tähän asiaan liittyen. Autamme mielellämme.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla