Digisairaala logo

Vinkkejä syysmasennuksen ehkäisyyn

Jaa artikkeli

Syksy on monille ihmisille haastava vuodenaika, jolloin päivät lyhenevät ja sää muuttuu koleammaksi. Monet saattavat kokea syysmasennusta, joka vaikuttaa mielialaan ja hyvinvointiin. Onneksi on kuitenkin joitain asioita, joita voimme tehdä syysmasennuksen ehkäisemiseksi. Tässä artikkelissa jaamme hyödyllisiä vinkkejä, jotka auttavat sinua pysymään pirteänä ja energisenä syksyn aikana.

Riittävä liikunta ja ulkoilu

Liikunta on yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä syysmasennusta. Säännöllinen liikunta vapauttaa endorfiineja, jotka tunnetaan myös onnen hormoneina. Ne lisäävät hyväntuulisuutta ja auttavat pitämään mielen virkeänä.

Pyri löytämään itsellesi mieluisa liikuntamuoto ja varaa aikaa säännölliselle treenaamiselle. Voit esimerkiksi käydä lenkillä luonnossa, osallistua ryhmäliikuntatunneille tai kokeilla uutta urheilulajia. Tärkeintä on löytää liikuntamuoto, joka tuo sinulle iloa ja jota jaksat tehdä säännöllisesti.

Terveellinen ruokavalio ja riittävä uni

Ruokavalio ja uni vaikuttavat merkittävästi hyvinvointiin ja mielialaan. Syö monipuolisesti ja kiinnitä erityistä huomiota vitamiineihin ja kivennäisaineisiin. Syksyllä saatavilla olevat sesonkikasvikset ja marjat ovat ravinteikasta ja terveellistä ruokaa. Ne pitävät vitamiinitasot kohdallaan ja auttavat ehkäisemään masennusta.

Myös riittävä uni on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Pyri nukkumaan riittävän pitkät yöunet, jotta kehosi ja mielisi saavat tarvitsemansa levon. Vältä kofeiinia ja muuta virkistäviä juomia ennen nukkumaanmenoa. Rentoutumisharjoitukset ja säännöllinen nukkumaanmeno- ja heräämisajat voivat auttaa luomaan terveellisiä unirutiineja.

Harrastukset ja sosiaalinen kanssakäyminen

Aktiivinen elämäntapa auttaa ehkäisemään syysmasennusta. Innostu jostakin uudesta harrastuksesta tai luo oma projekti, joka innostaa sinua. Harrastukset tuovat mielekästä tekemistä ja auttavat sinua pitämään ajatukset positiivisina syksyn pimeinä päivinä.

Samalla panosta sosiaaliseen kanssakäymiseen. Varaa aikaa ystävien ja läheisten tapaamiseen. Voitte esimerkiksi lähteä yhdessä ulkoilemaan tai viettää iltaa hyvässä seurassa. Sosiaalinen kanssakäyminen ja läheiset suhteet tuovat iloa ja voivat auttaa ehkäisemään syysmasennusta.

Ole yhteydessä Digisairaalaan, mikäli mitään kysyttävää heräsi tähän asiaan liittyen. Autamme mielellämme.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla