Digisairaala logo

Auringonvalo ja D-vitamiini- vaikutus hyvinvointiimme

Jaa artikkeli

Auringonvalo on elintärkeä monille elämän osa-alueille. Vaikka liiallinen altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle (UVA ja UVB) voi aiheuttaa iho-ongelmia ja terveysriskejä, kohtuullinen altistuminen auringonvalolle on hyödyllistä ja välttämätöntä terveydelle. Tässä tarkastelemme auringonvalon hyötyjä ja annamme vinkkejä turvalliseen auringonottoon.

D-vitamiini ja aurinko, elintärkeä yhteys

D-vitamiini tunnetaan usein “aurinkovitamiinina” hyvällä syyllä. Se on tärkeä ravintoaine, jota keho tuottaa auringon UVB-säteiden vaikutuksesta. D-vitamiini on välttämätön monille kehon toiminnoille, ja sen puute voi johtaa terveysongelmiin. Miten auringonvalo sitten vaikuttaa D-vitamiinin tuotantoon, mitkä ovat sen terveyshyödyt ja miten voimme varmistaa riittävän D-vitamiinin saannin turvallisesti?

Auringonvalon hyödyt

Auringon UVB-säteet käynnistävät prosessin, jossa iho tuottaa D-vitamiinia. Tämä on tehokkain tapa saada D-vitamiinia, ja siksi auringonvalo on elintärkeää D-vitamiinin saannin kannalta. Auringonvaloa ei pelkästään toivota, vaan sitä tarvitaan.

Auringonvalon hyödyt ovat:

D-vitamiinin tuotanto

 • D-vitamiinin syntyminen: Auringonvalo on luonnollinen D-vitamiinin lähde. Kun iho altistuu UVB-säteille, se tuottaa D-vitamiinia, joka on tärkeä luuston terveydelle, immuunijärjestelmän toiminnalle ja yleiselle hyvinvoinnille.
 • Luuston terveys: D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä, mikä on tärkeää luuston ja hampaiden vahvistamiseksi.

Mielialan Parantaminen

 • Serotoniinin tuotanto: Auringonvalo vaikuttaa mm. aivojen serotoniinin tuotantoon. Serotoniini parantaa mielialaa ja auttaa ehkäisemään masennusta.
 • Vuorokausirytmi: Auringonvalo auttaa säätämään kehon sisäistä kelloa, mikä parantaa unen laatua ja yleistä vireystilaa.

Infektioiden torjunta: D-vitamiini parantaa immuunijärjestelmän toimintaa, mikä auttaa torjumaan infektioita ja sairauksia.

Immuunijärjestelmän vahvistaminen

Ihon Terveys

 • Psoriaasin ja ekseeman hoito: Kohtuullinen auringonvalo voi auttaa lievittämään ihosairauksia, kuten psoriaasia ja ekseemaa. UV-valoterapiaa käytetään usein näiden tilojen hoidossa.

Turvallinen Auringonotto

Vaikka auringonvalo on tärkeää, on tärkeää nauttia siitä turvallisesti, jotta vältetään haitalliset vaikutukset, kuten auringonpolttamat, ihon vanheneminen ja ihosyöpä.

 1. Käytä Aurinkosuojaa
 2. Valitse laajakirjoinen aurinkovoide: Käytä aurinkovoidetta, joka tarjoaa sekä UVA- että UVB-suojan. Valitse vähintään SPF 30 -suoja.
 3. Levitä riittävästi ja uudelleen: Levitä aurinkovoidetta runsaasti ennen auringolle altistumista ja lisää sitä säännöllisesti, erityisesti uimisen ja hikoilun jälkeen.
 4. Vältä Keskipäivän Aurinkoa: Vältä aurinkoa klo 10-16: Auringon UV-säteily on voimakkainta keskipäivällä. Pyri viettämään aikaa varjossa tai sisätiloissa tämän ajan.
 5. Käytä Suojavaatetusta: Pue päälle suojaavia vaatteita: Pitkähihainen paita, pitkät housut ja leveälierinen hattu voivat suojata ihoa auringolta.
 6. Aurinkolasit: Käytä UV-suojattuja aurinkolaseja silmien suojaamiseksi.
 7. Pidä Huolta nesteytyksestä: Pidä nestetasapainosta huolta juomalla riittävästi vettä, erityisesti kuumalla säällä.

D-vitamiini, elintärkeä vitamiini

Auringonvalon laatu ja määrä vaikuttaa D-vitamiinin tuotantoon. D-vitamiinin tuotanto riippuu auringonvalon intensiteetistä. Keskipäivän aurinko on voimakkainta ja tehokkainta D-vitamiinin tuotannossa. Talvella ja pohjoisilla leveysasteilla auringonvalon intensiteetti ei välttämättä riitä D-vitamiinin tarpeen täyttämiseen. Myös ihotyyppi vaikuttaa tai ihon melaniinipitoisuus . Tummempi iho sisältää enemmän melaniinia, joka suojaa UV-säteiltä mutta hidastaa D-vitamiinin syntetisointia. Vaaleampi iho tuottaa D-vitamiinia nopeammin.

Miten varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti

1. Auringonvalo: Kohtalainen altistus: Viettämällä noin 15-30 minuuttia auringossa useimpina päivinä voi riittää D-vitamiinin tarpeen täyttämiseen. Aika vaihtelee ihotyypin, vuodenajan ja sijainnin mukaan.

2. Ravinto: D-vitamiinia sisältävät ruoat. Lisää ruokavalioosi D-vitamiinirikkaita ruokia, kuten rasvaista kalaa (lohi, makrilli, sardiinit), kananmunia ja D-vitamiinilla täydennettyjä tuotteita (maito, kasvimaito, appelsiinimehu).

3. Ravintolisät: D-vitamiinilisät. Erityisesti talvella tai jos altistuminen auringolle on vähäistä, D-vitamiinilisät voivat olla tarpeen. Konsultoi lääkäriäsi oikean annostuksen löytämiseksi.

D-vitamiini ja aurinko- osa hyvinvointiamme

D-vitamiini ja aurinko ovat keskeisessä roolissa terveytemme ylläpidossa. Tärkeintä on nauttia auringosta turvallisesti ja täydentää tarvittaessa D-vitamiinia ravinnon ja lisäravinteiden avulla, erityisesti talvikuukausina tai jos auringolle altistuminen on vähäistä. Näin voit varmistaa, että saat kaikki D-vitamiinin hyödyt ilman haittavaikutuksia.

Tiedätkö sinä mikä on sinun D-vitamiinitasosi? Voit keskustella Digisairaalan lääkärin kanssa terveyttäsi koskevista asioista ja tarvittaessa pyytää lähete laboratoriokokeisiin D-vitamiinitason mittausta varten. Nautitaan auringosta-turvallisesti.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla