Digisairaala logo

Aurinkosuojavoiteen valinta- mitä merkinnät aurinkosuojavoiteissa tarkoittavat?

Jaa artikkeli

Aurinkosuojavoide- miksi UVA ja UVB suojat ovat tärkeitä?

Kesän saapuessa ja auringon säteiden alkaessa helliä meitä, on tärkeää muistaa ihon suojaamisen tärkeys. Aurinkosuojavoiteet eivät ole vain rannalla loikoilijoiden tai herkkäihoisten tuote – ne ovat olennainen osa ihon hyvinvointia. Yksi keskeisimmistä asioista aurinkosuojavoiteiden valinnassa on ymmärtää, mitä UVA ja UVB-säteet ovat ja miksi on tärkeää suojautua niiltä molemmilta. Auringolta suojaaminen on tärkeää ihon vakavimpien vaurioiden ehkäisemiseksi, ihon kimmoisuuden ylläpitämiseksi, ihon hyvinvoinnin edistämiseksi, sekä ihon vanhenemismuutosten ennaltaehkäisemiseksi.

Mitä tarkoittaa UVA ja UVB?

Aurinko lähettää eri pituisia ultraviolettisäteitä, jotka vaikuttavat ihoomme eri tavoin. Näistä säteistä UVA ja UVB ovat ne, jotka pääsevät maan pinnalle ja vaikuttavat ihoon.

 • UVA: Nämä säteet muodostavat suurimman osan  maan pinnalle saapuvasta ultraviolettisäteilystä. UVA-säteet ovat pitkäaaltoisia, ja ne tunkeutuvat syvemmälle ihoon kuin UVB-säteet. Ne ovat pääasiallisesti vastuussa ihon ennenaikaisesta ikääntymisestä, kuten rypyistä ja ihon kimmoisuuden menetyksestä. UVA-säteet voivat myös altistaa ihosyövän kehittymiselle.
 • UVB: Nämä säteet ovat lyhytaaltoisempia. UVB-säteet vaikuttavat ihon pintakerrokseen ja ovat pääasiallinen syy auringonpolttamille. Ne ovat myös riskitekijä ihosyövän kehittymisessä.

Miksi aurinkosuojavoiteen käyttö on tärkeää?

Auringonvalo on meille tärkeää, mutta liiallinen altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle (UVA ja UVB) voi aiheuttaa iho-ongelmia ja terveysriskejä. Liiallinen UVA – tai UVB-säteily voi aiheuttaa erilaisia iho-ongelmia. Alla UV-säteilyn vaikutuksista ihoon:

 1. Ihon ikääntyminen: UVA-säteet voivat aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Pitkäaikainen altistuminen UVA-säteille hajottaa ihon kollageenia ja elastiinia, mikä johtaa ryppyjen syntyyn ja ihon kimmoisuuden menettämiseen.
 2. Auringon polttamat: UVB-säteet aiheuttavat auringonpolttamia, jotka ovat paitsi kivuliaita, myös vaurioittavat ihon soluja. Tämä voi pitkällä aikavälillä johtaa ihosyövän kehittymiseen.
 3. Ihosyöpä: Sekä UVA että UVB-säteet voivat aiheuttaa DNA-vaurioita ihon soluissa, mikä lisää ihosyövän riskiä.
 4. Pigmenttihäiriöt: Auringon UV-säteet voivat aiheuttaa ihon pigmenttihäiriöitä, kuten maksaläiskiä ja epätasaista ihonväriä.

Miten valita tehokas aurinkosuoja UVA ja UVB säteilyä vastaan?

Kun valitset aurinkosuojavoidetta, kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin:

 1. Laajakirjoinen suoja: Varmista, että aurinkovoide suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä
 2. SPF (sun protection factor) : PF-luku kertoo, kuinka tehokkaasti aurinkovoide suojaa UVB-säteiltä. Yleinen suositus on käyttää vähintään SPF 30 -suojakertoimen aurinkovoidetta. Korkeampi SPF tarjoaa paremman suojan, mutta on tärkeää muistaa, että mikään aurinkovoide ei tarjoa 100% suojaa
 3. Säännöllinen levitys: Aurinkovoidetta tulisi levittää runsaasti ja säännöllisesti, erityisesti uimisen, hikoilun ja pyyhkimisen jälkeen.

Aurinkosuojavoiteen merkinnät

Aurinkosuojavoiteiden merkinnöissä voi olla erilaisia tapoja ilmoittaa, että tuote tarjoaa suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Tässä on muutamia yleisiä merkintöjä ja symboleita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

 1. UVA-symboli ympyrän sisällä: Tämä UVA merkintä ympyrän sisällä tarkoittaa, että tuote täyttää EU suositukset UVA suojan tasosta suhteessa UVB suojaan (vähintään kolmasosa SPF arvosta)
 2. UVA/UVB protection tai UVB+UVA: Joissakin tuotteissa voi olla suoraan teksti, joka kertoo, että suoja kattaa molemmat säteilytyypit.
 3. PA-järjestelmä: Aasiassa käytetään usein PA-järjestelmää UVA-suojan ilmoittamiseen. PA+-merkinnät (PA+, PA++, PA+++, PA++++) kertovat suojan vahvuudesta, jossa useampi plusmerkki tarkoittaa korkeampaa UVA-suojaa
 4. Yhdysvaltain FDA: FDA säädösten mukaan “broad spectrum” -merkinnällä varustetut tuotteet ovat läpäisseet testit sekä UVA- että UVB-säteiltä suojaamisen osalta
 5. Broad spectrum merkintä ( ”laajakirjoinen suoja”): Tämä merkintä tarkoittaa, että aurinkovoide suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä.

Näiden merkintöjen avulla voit varmistaa, että valitsemasi aurinkovoide tarjoaa kattavan suojan haitallisilta auringonsäteiltä ja auttaa pitämään ihosi terveenä ja nuorekkaana.

Ihon suojaaminen auringolta kannattaa

Ihon suojaaminen auringon haitallisilta säteiltä on yksi tärkeimmistä askelista ihon terveyden ja nuorekkuuden säilyttämisessä. Aurinkosuojavoiteen käyttö ei ole vain esteettinen valinta, vaan myös olennainen toimenpide vakavien ihovaurioiden ehkäisemiseksi. Valitsemalla riittävän aurinkosuojan ja käyttämällä sitä säännöllisesti, voit nauttia auringosta turvallisesti ja ilman huolta sen haittavaikutuksista. Muista, että paras aurinkosuoja on se, jota käytät oikein ja johdonmukaisesti.

Digisairaalassa voi tarkastuttaa iho-oireesi

Tiesitkö, että huolta aiheuttavat ihomuutokset tai ihon muut oireet voit tarkastuttaa Digisairaalan videovastaanotolla. Videovastaanotolta lääkäri lähettää tarvittaessa jatkotutkimuksiin, määrää tarvittavan lääkehoidon ja antaa neuvoja sinun ihon terveytesi ylläpitämiseksi. Ihoa on hyvä tarkkailla säännöllisesti, ja mikäli huomaat jotakin poikkeavaa ihon kunnossa tai esimerkiksi luomissasi , ota yhteyttä Digisairaalaan.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan

Pidäthän itsestäsi ja perheestäsi huolta – varaa videovastaanotto nyt!


Siirry kirjautumissivulle klikkaamalla